Wiadomości
Fot. Fotobank.PL/UMS

wtorek,

12 marca 2019

16:33

Wiadomo już, jak będzie wyglądał nowy żłobek w Sopocie [WIZUALIZACJE]

"Za szklanymi drzwiami zaczyna się świat dziecka, kolorowy i ciekawy" - można przeczytać w opisie zwycięskiej pracy w konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej nowego żłobka w Sopocie.


We wtorek zostały ogłoszone wyniki konkursu na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej żłobka, który ma powstać przy ul. Obodrzyców. Wygrała praca architekta z Pabianic, Rafała Sokołowskiego.

NARODY PIENIĘŻNE DLA AUTORÓW

Na konkurs wpłynęło 9 prac. Jury nagrodziło trzy z nich. Pierwsze miejsce zajęła praca Rafała Sokołowskiego z pracowni Enone Architektura I Design mieszącej się w Pabianicach (nagroda 8 tys. zł). Druga nagroda przypadła Łukaszowi Piankowskiemu z pracowni Interurban w Gdyni (7 tys. zł). Trzeci z nagrodzonych projektów to praca wspólna architektów Mateusza Krawczyka, Marka Frani, Jerzego Maciejewskiego i Justyny Pietrzykowskiej z Koszęcina, Bronowa, Olsztyna i Łodzi (nagroda 5 tys. zł)

"ZADECYDOWAŁY ROZWIĄZANIA"

- O zwycięstwie zadecydowały przede wszystkim rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne, w tym zawiera się architektura i urbanistyka, jak również strona ekonomiczna, czyli przewidywalne koszty, nie tylko te, które podawali nasi uczestnicy, ale też nasze kalkulacje, które przeprowadziliśmy uwzględniając nasze doświadczenie – mówi Karol Gonera, przewodniczący sądu konkursowego i naczelnik wydziału inwestycji Urzędu Miasta Sopotu.

"WŁAŚCIWE ULOKOWANIE FUNKCJI"

Naczelnik dodał, że w zwycięskiej pracy „w dwóch kondygnacjach właściwie ulokowana została funkcja”. Przestrzeń, w której będą przebywały dzieci oraz zaplecze kuchenne znajdują się na parterze. Na piętrze ulokowane są pomieszczenia biurowe i sala wielofunkcyjna. Układ bryły tworzy poziomy parter i nałożona na niego druga kondygnacja przykryta spadzistym dachem.

zlobek wizualizacja sopot1Fot. Fotobank.pl/UMS


KIEDY ZACZNIE SIĘ BUDOWA ŻŁOBKA?

Wybrana koncepcja, po zawarciu umowy z jej autorem oraz po wprowadzeniu przez autora zaleceń pokonkursowych wskazanych przez Sąd konkursowy, będzie stanowiła podstawę do sporządzenia dokumentacji projektowej, po zaakceptowaniu której będzie można przystąpić do kolejnych etapów inwestycji. Jeśli wszystko się uda, prace budowlane rozpoczną się w 2020 roku.

- Nowy żłobek wraz z działającym w sąsiedztwie przedszkolem, z własnymi placami zabaw, stworzą spójną wczesnoedukacyjną całość. Wszystkie sopockie dzieci mają zabezpieczone miejsce w przedszkolu, mam nadzieję, że budowa nowego obiektu sprawi, że sopocianie nie będą mieli problemu opieki nad maluchami. Sami mieszkańcy zdecydowali gdzie obiekt powstanie, mam nadzieję, że zaaprobują jego wygląd i będą zadowoleni z zastosowanych rozwiązań funkcjonalnych – mówi Joanna Cichocka-Gula, wiceprezydent Sopotu.

KOLEJNE 60 MIEJSC DLA MALUCHÓW

W nowej placówce przy ul. Obodrzyców powstanie 60 miejsc dla maluchów. Na razie w mieście działa jeden publiczny żłobek „Puchatek”, znajdujący się przy ul. Armii Krajowej 58. Uczęszczają do niego 74 dzieci. Mimo że w ubiegłym roku została powiększona w wyniku przebudowy o 18 miejsc, nie pomieści wszystkich najmłodszych sopocian.
W kurorcie funkcjonuje jednak również  5 żłobków niepublicznych, w których opiekę znajduje 75 dzieci oraz 1 klub dziecięcy. Pobyt dzieci w żłobkach niepublicznych miasto dofinansowuje kwotą 300 zł miesięcznie.

FRAGMENT OPISU ZWYCIĘSKIEJ PRACY ZNAJDUJEMY

Centralne miejsce parteru zajmuje obszerny hol, od którego odchodzą proste przestrzenie z szatniami, stanowiące przedsionki sal. Odseparowane, a jednocześnie jednak tworzące jego część przestrzenie przed salami, zapewniają wyizolowanie poszczególnych grup dzieci. Dla wygody strefy te nie są zamknięte, hol pozwala na kontakt pomiędzy dziećmi i rodzicami z różnych grup, jest to jednak już na tym etapie strefa przyporządkowana konkretnym dzieciom. Wejście do holu biegnie przez przedsionek. Stąd skomunikowana została wózkownia. Przedsionek jest jeszcze strefą częściowo kontrolowaną, dalej bezpieczeństwo dzieci zapewnia już w pełni kontrolowane wejście z blokowanymi drzwiami, całkowicie jednak przeszkolonymi, nie blokującymi wizualnych powiązań przestrzeni wnętrza i zewnętrza przed wejściem do budynku. Hol jest wysoki. W jego połowie zlokalizowana została prosta klatka schodowa biegnąca na piętro i taras na dachu. Wysoki hol wpuszcza poprzez okrągłe okna światło na poziom parteru, wielobarwne płaszczyzny ścian tworzą miły klimat wnętrza ocieplony drewnem, zielenią, wygodnymi miękkimi pufami i kanapami w tęczowych barwach (wszystko oparte na prostych kolorystycznych i bryłowych akcentach). Każda z szatni ma kolorowe szafki dla poszczególnych dzieci - to zaproszenie do zabawy w salach.

Sale podzielone zostały na strefę zabawa - pracy - jedzenia, sypialnię i toaletę z wydzielonym magazynkiem. Sale połączone po dwie rozdzielają ruchome ściany umożliwiające ewentualne łączenie sal. Każda z sal na przeciw wejścia do niej jest zamknięta szklaną elewacją otwierającą się na ogród i plac zabaw (place zabaw dedykowane dla poszczególnych grup). Pomiędzy podłogą sali i trawą na zewnątrz przy każdej z sal powstał łącznik w formie drewnianego podestu z kolorowych desek zadaszony od słońca i deszczu. Ściany pomiędzy salą zabaw i sypialnią w górnym pasie są przeszklone i oddzielone ruchomym harmonijkowym fragmentem ściany. Z sali zabaw jest widok także do toalet, tu wydzielone zostały po jednej kabinie WC z miską na normatywnej dla dzieci wysokości, podwójna umywalka, przewijak, natrysk, zlew, magazyn porządkowy także ze zlewem. Sale oświetlone są poprzez fasadę światłem dziennym, dodatkowo w ciągu dnia wspomaganym poprzez tuby solarne.

Powierzchnia zabudowy 683,10  m2

Powierzchnia użytkowa 813,75 m2

Piotr Puchalski
Napisz do autora: p.puchalski@radiogdansk.pl


Zobacz Galerię