Wiadomości
(Fot. Radio Gdańsk/Aleksandra Nietopiel)

środa,

02 września 2020

20:00

160 tys. cegieł, 330 okien. Remont budynku zabytkowej Dyrekcji zakończony. "Chodziło o to, by poczuć historię" [ZDJĘCIA]

Trwał 16 miesięcy i kosztował sześć milionów euro. Zakończył się remont zabytkowego budynku Dyrekcji na terenie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku. Funkcja biurowa obiektu zostanie utrzymana.



Budynek Dyrekcji to najstarszy obiekt na terenie Stoczni Cesarskiej. Kilkukrotnie był rozbudowywany, ale od czasu powstania nie doczekał się remontu. Zakres prac zleconych przez inwestora - Stocznię Cesarską Development był ogromny. 

 

- Renowacji została poddana cała elewacja budynku - to około 160 tys. cegieł, które pochodziły z czterech różnych cegielni. Wyremontowano 330 okien, udało się też zachować część historycznych, dębowych parkietów – wymienia Przemysław Kobza z firmy TPS odpowiedzialnej za realizację prac. Część okien w budynku jest dwukolorowa: biało-zielona, co nawiązuje do oryginalnej kolorystyki - dodaje.


ZRÓŻNICOWANA PRZESTRZEŃ

Wewnątrz duże wrażenie robią odrestaurowane klatki schodowe z odnowionymi balustradami i poręczami, a także same schody. Przestrzeń biurowa jest zróżnicowana i dopasowana do potrzeb różnych najemców: od mniejszych powierzchni dla start-upów, po większe dla konkretnych firm. Są też części wspólne jak sale konferencyjne, strefy relaksu, kawiarnia, kuchnie czy powierzchnia eventowa.

- Odkrywając przestrzenie, prowadząc prace wyburzeniowe albo nawet sprzątając, znajdowaliśmy wiele elementów, których w części nie udało się zachować, ale wszystkie staraliśmy się udokumentować – mówi Paulina Lehmann ze studia projektowego ROARK. - W wielu przypadkach nie czyścimy czegoś, nie doprowadzamy do idealnego stanu, bo nie o to chodzi. Chodzi o to, by czuć było historię – zaznacza.

Tak było między innymi z odkryciem na trzecim piętrze oryginalnej drewnianej konstrukcji wsporczej, podpierającej dach i podłogę, w której nie użyto ani jednego gwoździa. Podobnie z metalową szafą, w której znajdowały się stare rysunki techniczne projektów statku.

NA WZÓR ORYGINAŁU

W holu budynku wymieniona została posadzka – ale płyty zostały dobrane tak, by przypominały oryginalne. Zdjęto też kolejne warstwy farb, a było ich aż 18 z dwóch filarów otwierających klatkę schodową. Na wieżę budynku po 75 latach wrócił zegar. Jego kształt został odtworzony na podstawie oryginalnych zdjęć.

Podczas prac restauracyjnych korzystano też z podręcznika wydanego w 1899 roku, który omawiał aranżację wnętrz zgodnie z ówczesnymi trendami architektonicznymi. W remont obiektu zaangażowanych było prawie 50 firm – głównie z Pomorza.

Remont budynku Dyrekcji jest pierwszym etapem inwestycji na terenach postoczniowych. Stocznia Cesarska Development planuje w kolejnym kroku postawić w sąsiedztwie Dyrekcji nowe budynki, w tym budynki mieszkalne.
 
Więcej na ten temat można posłuchać tutaj:
 
Aleksandra Nietopiel/ako

Zobacz Galerię